fbq('track', 'ViewContent');
Rapport, sneller persoonlijk en zakelijk succes

Rapport, sneller persoonlijk en zakelijk succes

Rapport, sneller persoonlijk en zakelijk succes

Vorige week was ik uit eten. Daar keek ik om mij heen en het was mooi om te zien hoe andere mensen precies op dezelfde manier zitten, tegelijkertijd een hap nemen. Compleet gespiegeld, zonder dat ze zich daar bewust van waren! Je ziet het wel vaker. Een groep hardlopers die in elkaars tempo lopen. Tijdens een verjaardag zitten mensen op dezelfde manier. Benen over elkaar, armen op dezelfde manier.

Hoe zou het zijn als je snel en effectief kan afstemmen op de ander waardoor de communicatie makkelijker wordt en je sneller tot resultaten komt. Waarbij je succes krijgt met je communicatie. Wie wil dat nu niet.
Of je nu bij je te coachen klant zit of met een zakelijke afspraak. Je kunt dit overal gebruiken. Zelfs in je privé leven voor jezelf en voor je partner kan dit een verschil opleveren.

Wat voor mij de meeste impact heeft gehad binnen de NLP is rapport (je spreekt het uit op z’n frans, dus zonder de t) maken met de ander en de vooronderstellingen.

Rapport betekend dat je je afstemt op de ander op verschillende manieren. De vooronderstellingen zijn aannames/overtuigingen waarvan is gebleken dat ze nuttig zijn, zinvol en effectief zijn. Voor jezelf en voor een ander.
In deze blog gaan we het hebben over rapport.

Wat is rapport?
Dat is afstemmen op de ander. Een verbinding maken met met wie en wanneer je maar wilt. Hierdoor krijg je makkelijker contact. De ander kan het gevoel krijgen dat jullie elkaar al langer kennen omdat de connectie intenser kan zijn.
Het begint met de ander te observeren van de non-verbale communicatie. Veranderingen die je aan de buitenkant kunt zien. Je weet dat als er een verandering aan de buitenkant zichtbaar is, er van binnen bij deze persoon iets gebeurt. Je weet alleen niet wat er gebeurd. Ga niet zelf invullen. Je weet namelijk niet wat deze persoon precies denkt. Een voorbeeld hiervan is als iemand zijn wenkbrauw omhoog trekt je al snel kan denken dat de ander je niet gelooft.

Waar je je bewust van moet zijn is dat het ook iets anders kan betekenen. Sommige mensen zijn hier heel erg goed in (denk maar aan de televisieserie de Mentalist) anderen hebben meer tijd nodig om dit goed te kunnen zien. Wat je eigenlijk gaat doen is mensen leren lezen.

Hoe kun je dit doen?
Je kan het op verschillende manieren zien:
• Aan de huidskleur
• De spierspanning in het gezicht
• Het ritme van de ademhaling en de locatie ervan
• De onderlip
• De ogen zowel de focus ervan als de pupillen

Daarnaast kun je dus de houding van iemand anders aannemen. Bedenk, dit kan al door het dragen van dezelfde kleding of interesse.

Dezelfde houding van iemand aannemen, hoe doe je dat?
Dat kan door:
matchen, dat wil zeggen als de ander zijn benen over elkaar doet van links over rechts, jij dat ook doet. Je kan er ook voor kiezen om dit met de armen te doen ipv de benen.
spiegelen, je spiegelt de lichaamshouding van de ander, hij of zij doet zijn linker been over zijn rechter, jij precies anders om.

rapport

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om je af te stemmen op je gesprekspartner.

 • De woorden die je gebruikt: kies woorden die de ander ook net gebruikt heeft.
  • De hoogte van je stem: hoog of laag
  • Het tempo waarin je praat: rustig of snel
  • Dezelfde sleutelwoorden terug geven
  • Je houding en gebaren: armen los of over elkaar, rechtop, onderuitgezakt. Als je kind op de bank hangt, ga er eens naast hangen in dezelfde houding en kijk in dezelfde richting. Je zult merken dat het gesprek dan anders verloopt dan je gewend bent!
  • Je energieniveau: druk of rustig: als je kind door de kamer stuitert, stuiter dan eerst een tijdje mee.
  • Je ademhaling: pas je tempo aan aan het tempo van de ander.

Dit bovenstaande moet wel subtiel gebeuren. Dus zorg dat de ander hier niets van merkt. Oefen dit eerst een aantal keer thuis. Daarna kun je het gaan toepassen bij anderen.

Hoe kun je dit oefenen?
• Observeer iemand waar je regelmatig mee omgaat: bewegingen, houding, gebaren en ga dan als je weer alleen bent dat nadoen, kijk in de spiegel hoe dat eruit ziet, of het lijkt op wat diegene doet.
• Maak rapport met je partner.
• Stel dat je een lastig gesprek te gaan hebt met iemand. Begin dan een paar dagen van tevoren met rapport maken, leef je in in die ander … Je zult zien dat het gesprek veel makkelijker gaat dan dat je dacht

Je zult wel merken dat het met de ene persoon makkelijker lukt dan de ander. Waar zou dat door komen denk je?
Het gaat echt om de intentie om beter contact te maken met de ander vanuit aandacht en respect.

Wat kun je hiermee zou je zeggen.
Als je eenmaal rapport hebt (je bent eerst de ander gaan volgen) ga je daarna leiden. Als je echt rapport hebt met de ander gaat de ander jou volgen. Dit kun je gebruiken bij je coachingsgesprekken.
Voor persoonlijke en zakelijke deals is alleen rapport al voldoende om het gesprek makkelijker en vlotter te laten verlopen. Dit kan ervoor zorgen dat je de deal sneller binnen haalt.
Eigenlijk is dit overal toepasbaar. Op school, je werk, overal waar je met mensen te maken hebt.

Als nog even tijd hebt is dit nog een grappig reclame filmpje waarbij je ziet wat je met afstemmen bereikt! Want natuurlijk maken verkopers ook gebruik van deze kennis:

 

Heel veel succes met het oefenen van rapport maken. Mochten er nog vragen zijn of je het toch wat meer hulp nodig? Neem gewoon contact met mij op of kijk of een aankomende workshop nog iets voor je kan doen.

Groetjes

angelique lijffijt

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: