fbq('track', 'ViewContent');
Beter communiceren, wie wil dat niet?

Beter communiceren, wie wil dat niet?

Hoe fijn zou het zijn als je tijdens het communiceren je woorden kan afstemmen met degene met wie je communiceert waardoor je een heel makkelijk gesprek krijgt. Dat zou een waardevolle aanvulling op je marketing en coaching skills zijn.
Iedere ervaring die wij opdoen gaat via onze 5 zintuigen, nl zien (visueel), horen (auditief), voelen (kinesthetisch), ruiken (olfactoir) en proeven (gustatoir).

Deze ervaringen slaan we op in ons geheugen. Ieder mens heeft ook een voorkeur welke hij of zij inzet tijdens onze communicatie. Dat voorkeurskanaal noemen we een representatiesysteem. Door te luisteren naar de woorden die iemand gebruikt en de oogbewegingen die iemand heeft kunnen we het representatiesysteem achterhalen.
Je kan sneller en effectiever communiceren door het representatiesysteem van de ander te kennen. Dit geeft jou extra informatie tijdens een gesprek. Niet alleen bij marketing maar ook bij coaching of trainingen.
Je kunt je voorstellen dat als iemand heel visueel is ingesteld aan het praten met iemand die heel auditief is, ze compleet langs elkaar heen kunnen praten. Als je deze representatiesystemen kan herkennen kun je in een gesprek op het andere representatiesysteem over gaan.

Maar hoe herken je deze representatiesystemen?

Visueel:
Naast de woorden die deze mensen gebruiken zoals zien, beeld, kijken, schijnen, helder, ophelderen en schitterend zijn er nog meer verschillen waar je op kunt letten.
Mensen die visueel zijn ingesteld bewegen hun ogen vaak schuin omhoog, zitten vaak met opgeheven hoofd en naar voren op hun stoel. Ze ademen met het bovenste gedeelte van hun longen. Ze onthouden door het zien van beelden en vinden het minder makkelijk mondelingen aanwijzingen te onthouden.

Auditief:
Naast de woorden die deze mensen gebruiken zoals horen, klinken, luisteren, aanhoren, afvragen en beluisteren zijn er nog meer verschillen waar je op kunt letten.
Mensen die auditief ingesteld zijn kijken vaak met hun ogen vaak opzij. Ademen vanuit het midden van de borstkas. Ze kunnen auditieve informatie gemakkelijk herhalen, leren door te luisteren en houden gewoonlijk van muziek en praten door de telefoon.

Kinesthetisch:
Naast de woorden die deze mensen gebruiken zoals doen, voelen, zwaar, gevoel, lauw en trilling
zijn er nog meer verschillen waar je op kunt letten.
Mensen die kinesthetisch zijn ingesteld ademen vanuit het onderste deel van hun longen dus echt met de buik, bewegen en spreken vaak langzaam en zijn gevoelig voor fysieke beloningen zoals bijvoorbeeld een schouderklopje. Zij onthouden door iets te doen of ergens doorheen te wandelen.

Dan heb je nog een ander en dat is auditief digitaal:
Naast de woorden die deze mensen gebruiken zoals verstand, begrijpen, denken, beslissen, motiveren en overwegen zijn er nog meer verschillen waar je op kunt letten.
Deze mensen praten vrij veel in zichzelf. Ze herinneren en onthouden zich dingen door bepaalde stappen, procedures of volgordes. Ze denken dus veel. Ze kunnen ook eigenschappen van de andere representatiesystemen vertonen. Dit is een aangeleerd systeem in tegenstelling tot de andere representatiesystemen.

Naast de woorden die de verschillende representatiesystemen gebruiken bewegen de ogen ook een bepaalde kant op. Voor ieder systeem is dit weer verschillend. Waarbij constructie een beeld of een geluid maken is. Onderstaand plaatje laat de oogbewegingen zien zoals je naar de persoon kijkt.

communiceren

Voor 80 % van de mensen gaat dit op. Voor de andere 20% kan het precies omgedraaid zijn. Het is dus belangrijk om een aantal vragen te stellen om te kijken waar de ogen heen gaan. Dit kan een hele duidelijke beweging zijn maar ook een hele snelle beweging.
Als je vraagt denk eens aan een roze olifant dan zullen de ogen naar visueel construct gaan omdat dit plaatje gemaakt moet worden. Vraag je hoe zag je eerste auto eruit zal iemand naar zijn visuele herinnering gaan. Hetzelfde kun je doen met geluid.
Je kunt een test doen om te kijken welk systeem jouw voorkeur heeft. Deze kun je hier downloaden en voor jezelf invullen.

word
Test representatiesysteem

Mocht je hier meer over willen weten? Kom dan naar de workshop over NLP of neem gewoon contact met mij op door mij te mailen, bellen of whats-appen.
Ik hoop dat dit je veel inzicht geeft. Laat ook eens weten wat jouw representatiesysteem is.
Groetjes

angelique

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: