fbq('track', 'ViewContent');
Beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen

Ik kan het toch niet, niemand vindt mij aardig, waarom zou ik moeite doen, wie zit daar nu op te wachten?
Een geweldig idee in je hoofd wat het uiteindelijk niet gaat worden omdat je denkt dat je het niet kunt?

Herken je dit? Zo’n stemmetje in je hoofd dat steeds heel duidelijk aanwezig is? Dat stemmetje maakt je onzeker en zorgt voor wat we noemen een beperkende overtuigingen. En dat stemmetje is er in vele situaties en in vele vormen, vaak duidelijk aanwezig. Beperkende overtuigingen hebben we allemaal want we zijn een ster in onszelf onderuithalen.
De gedachtes die in je opkomen en je onzeker maken. Deze overtuigingen bepalen wat je ziet en wat er gebeurt en zijn zowel bewust als onbewust.

Deze overtuigingen weerhouden je vaak om iets te ondernemen en komen omdat we onze ervaringen generaliseren. Op basis van enkele gebeurtenissen trekken wij globale conclusies die wij vervolgens voor waar aannemen. Op een bepaald moment in ons leven hebben we deze overtuigingen eigen gemaakt door wat we meegemaakt hebben. We worden er niet mee geboren. Daarom kunnen we deze overtuigingen ook weer afleren.

overtuiging

Hoe zou je dat kunnen doen?

  1. Wordt je bewust van jouw beperkende overtuiging. Zodra je weet wat het is kun je er ook iets aan doen.

Bedenk hoe je eraan gekomen bent en wat de reden is dat je ze gebruikt. Als je bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging hebt “ik ben niet goed genoeg” dan kan het zijn dat er vroeger tegen je gezegd is “als je voor een dubbeltje geboren bent, zal je nooit een kwartje worden” of “alleen een HBO studie zorgt dat je een goede baan gaat krijgen”.

  1. Ga dus na of dit inderdaad zo bedoeld is of dat ze misschien iets anders bedoelden? Bedenk wanneer er vroeger dingen tegen je gezegd hebt die je nu vertaald hebt naar “ik ben niet goed genoeg”. Misschien wilde ze je beschermen? Of juist stimuleren?
  2. Buig het om naar het positieve, zoals “ik ben goed in wat ik doe”

Ombuigen naar positief is niet makkelijk, maar dit kun je doen met affirmaties.
Affirmaties zijn teksten die je in gedachten of hardop uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen – en dus verander je ook je leven.

Je gaat dus als het ware je overtuiging herprogrammeren naar het positieve. Je onderbewustzijn accepteer iedere instructie die jij geeft. Dat maakt dus dat je het negatieve kan ombuigen naar het positieve.

Voorbeelden van affirmaties:

  • Ik ben een goed mens
  • Ik ben goed in wat ik doe
  • Ik heb veel zelfvertrouwen
  • Ik ben positief over mijn leven
  • Ik kan veranderen
  • Ik voel me fantastisch wanneer ik anderen help
  • Ik heb onbeperkte energie

De kracht zit in het herhalen.
Ik schrijf mijn positieve overtuigingen op een geel post-it briefje en ik plak dit boven mijn bed en op het beeldscherm van mijn PC. Iedere dag zie ik deze briefjes en zeg ik deze overtuiging hardop.

Je kan ze ook in je portemonnee doen dan heb je ze altijd bij je. Dan kun je er naar kijken en het weer hardop opzeggen.

Het is geen gemakkelijke klus. Soms zijn het beperkende overtuigingen die je al je hele leven bij je draagt. Die zet je niet zomaar om naar een positieve gedachte. Dat heeft tijd nodig. Maar kijk er heel bewust naar en ga ermee aan de slag. Het kan je heel veel opleveren.

Heel veel succes en lukt het niet direct, geef niet op. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op.

Groetjes,

angelique

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: